Рекламация и замяна

Рекламация и замяна на стоки

Онлайн магазин www.sprintcomp.com уверява своите клиенти, че съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, имат правото да се откажат (или заменят) от получената от тях стока в срок от 7 (седем) работни дни от датата на получаване на стоката САМО при условие, че:

  • Продукта е в оригиналният си вид и качествени характеристики (не се счита за повредена ОПАКОВКАТА, Цялостта на която е била нарушена по начин, единствено позволяващ отделянето й от стоката)
  • със запазена оригинална опаковка и етикет

  • не са налице повреди, причинени от неправилна употреба

  • без следи от употреба (не е скъсана, надраскана, счупена, повредена)

  • придружена от оригиналните документи, издадени от Светлин Димов ЕООД – фактура, касов бон, получени заедно с поръчката !!!

При закупуване на ваучер за подарък, неговата стойност НЕ може да бъде възстановявана !

Aудио, видео или програмни продукти НЕ се заменят !

Намалени стоки (или стоки в промоции) не подлежат на замяна !

НЕ се приемат обратни пратки с наложен платеж !

ВСИЧКИ пратки изпратени от КЛИЕНТА до www.sprintcomp.com са за сметка на КЛИЕНТА (НЕ се приемат пратки с НЕ платен транспортен разход) !!! - Освен предварително договорените такива !

Стоката трябва да бъде изпратена на адрес:

гр. София 1220, бул.“Ломско Шосе“ № 70, магазин за компютри Sprint Computers

 

Внимание !!!

Ако не бъде спазено някое от горепосочените условия, искането за рекламация (замяна) няма да бъде разглеждано !

Суми по рекламации се възстановяват САМО по банков път след получаване на върнатият продукт/артикул и след потвърждение на исканата рекламация.

Заб. : Не се допуска връщането на пари в брой, както и по сметка различна от тази потвърдена от платеца !!!

 Сумата ще бъде възстановена в срок до 14 работни дни, считано от датата, на която потребителят писмено е упражнил правото си да се откаже от стоката, чрез заявка за връщане на стока.

Заявка за връщане на стоката (в свободен текст) се подава писмено в свободен формат (текст) на посочения от www.sprintcomp.com електронен адрес за кореспонденция: info@sprintcomp.com , в срок не по-дълъг от 7 работни дни, считано от датата на приемане на доставката.

Заявката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да съдържа и лична банкова сметка (IBAN) на клиента , както и BIC на банковата сметка , на която да бъде възстановена заплатената от клиента сума за стоката !

Възстановяване на транспортни разходи – НЕ се извършва ! 

Транспортните разходи по връщане, замяна  и/или рекламация на стоки по желание на клиента се поемат само и единственно от клиента !

Изключение се прави САМО в случаите на фабричен дефект на продукт .

Клиентът също така има правото да откаже получаването на заявената за покупка от него стока, когато тя му е доставена при едно от следните условия:

  • доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента и това може да се установи чрез обикновения й преглед

  • цената, която Клиентът следва да заплати, не съответства на дължимата сума

  • при несъответствие между заявената за покупка и доставената стока, което не е било възможно да бъде установено в момента на доставката